Dec 17

Pri nas je tako naneslo, da imamo teden sušija. Iz enega samega razloga…ker sem ga naredila v ponedeljek in je bil strašno ponesrečen, sicer se ga je dalo pojesti, ampak reprezentativen pa ravno ni bil. In ko sem že hotela vreči puško v koruzo in prepustiti suši Japoncem oz. tistim, ki se nanj spoznajo, sem se odločila, da en suši pa mene že ne bo… In sem poskusila v drugo.

Mislim, da mi je kar uspelo…aneda?

Doslej sem se priprave sušija ogibala, ker se mi je kljub svoji preprostosti zdela zapletena. In ker zdaj vidim, da dejansko ni in ker me je precej ljudi nagovorilo, naj napišem, kako sem se tega lotila, je tu moj nasvet za suši telebane (kot sem tudi sama).

Za prvo suši seanso predlagam zadevo, ki zelo poenostavi prvo izdelovanje sušija in nabiranje sestavin ter pripomočkov za pripravo te jedi:

Gre za Sushi Meal Kit (Blue Dragon), ki ga najdete v vsaki večji slovenski trgovini treh največjih slovenskih trgovcev z živili. Zadevica stane ca. 4 evre, vsebuje pa: bambusovo rogoznico (za zavijanje sušija), alge Nori (črne alge), riž, rižev kis, sojino omako, hren Wasabi (zelena pasta) in palčke. Vsebina zadostuje za 2 človeka, če sta malo bolj lačna in za 4 ljudi, če so malo manj lačni – oz. za 2 večji oz. 4 manjše porcije. Na škatli je tudi recept za pripravo… Kupiti morate le še: rakce ali lososa, avokado ali kumarico oz. kar pač želite dati v suši ter vložen ingver.

Najprej skuhate riž. Vendar pa pozor – če pripravljate suši iz zgornjega meal kita, potem je pol vrečke z rižem dovolj za pripravo ene rolice sušija (oz. za en lisitč alg Nori). Jaz sem pri svoji prvi izdelavi naredila to napako, da sem dala celo merico riža na en zavitek alge in rolica je bila preveč debela.

Riž kuhate približno 20 minut, ga odcedite, pretresete v skodelico, ga prelijete z riževim kisom in pustite, da se ohladi.

Nato pripravite bambusovo rogoznico, nanjo položite en listič alge Nori in po njen razdelite riž. Sloj riža naj ne bo predebel, sicer boste rolico težko zavili. Dovolj je že, da tanek sloj riža prekriva algo, z žlico riž še malce potlačimo, da je bolj kompakten. Na levem in desnem koncu alge pa pustiš 1 cm prazen, da lažje zaviješ rolico.

Na sredino alge obložene z rižem položiš vsebino, s katero želiš pripraviti suši. Jaz sem si zadevo poenostavila in izbrala dimljenega lososa, avokado in kumarico.

In potem zadevo zaviješ (z leve prosti desni oz. obratno :D ). Z bambusovo rogoznico si pomagaš, da je suši kompaktno stisnjen (ni potrebno biti nežnen). Jaz sem si pomagala tako, da sem rolico zavila, jo pustila v bamusovi zadevici in jo še dobro stisnila. In to je to… Suši je pripravljen, le narezati ga je treba. Mogoče je vseeno dobro, da ga za nekaj minutk pustimo v hladilniku, da počije in se še bolj sprime. Če se alga Nori ne sprime (tisti del, kjer ni riža) z rolico, si pomagamo z vodo. Prste pomočimo v vodo in premažemo algo in rolico na tem delu kot da bi mazali z lepilom in alga se bo sprijela. S tem ne bo več bojazni, da bi se suši razprl.

Nato pripravimo na manjši krožnik malo sojine omake in wasabe hren, dodamo še lističe vloženega ingverja. Hren nato malce raztopimo v sojini omaki, da ta malo zapeče. Narezane sušije pomočimo v sojino omako in popapcamo :) In to je vsa umetnost.

Suši Meal Kit je uporaben predvsem za telebane ko sem jaz, saj sem s tem dobila osnove priprave sušija. Vsak teleban pa lahko nato eksperimentira in sam kupuje sestavine itd… Vse prodajajo v vseh bolje založenih slovenskih živilskih trgovinah.

Ingverja ne potrebujete, kadar imate na jedilniku le eno vrsto sušija, saj je ta namenjen temu, da očisti ”okus” med uživanjem različnih vrst sušija.

Naj vam tekne! どうぞめしあがれ (douzo meshiagare)

 • Share/Bookmark
 

36 odgovorov na “Suši za telebana”

 1. dvoglav Pravi:

  to je čisto navaden burek…

 2. mojcas mojcas Pravi:

  ja, tak japonski :D

 3. kritika Pravi:

  Kako bi rangirali kvaliteto teh sestavin glede na to, da je takole v paketku?

 4. mojcas mojcas Pravi:

  Presenetljivo dobro. Tudi jaz sem bila malce skeptična, vendar se je izkazalo, da po nepotrebnem.

  Najpomembnejše in najbolj delikatne sestavine je potrebno tako ali tako dokupiti.

 5. romeno Pravi:

  Zgleda zelo dobro, čeprav nisem ljubitelj plavajočih stvari :) . Sicer pa mene tako ni težko prepričat :lol:

 6. mojcas mojcas Pravi:

  Lahko jih narediš tudi s pršutom :D

 7. romeno Pravi:

  Zdaj pa še povej nadomestek za avokado :lol:

 8. mojcas mojcas Pravi:

  mal več kumare daš :)

 9. romeno Pravi:

  Kaj pa vložena pečena paprika ? Upam, da tega ne berejo Japonci :lol:

 10. fetalij Pravi:

  kaj je to avokado? :D

 11. mojcas mojcas Pravi:

  @romeno hahaha…dobra ideja. Japonce, bi pa kap ja :)

  @fetalij to je ena oblika harakirija :P

 12. Eva Pravi:

  MMmm odlično. Pa se nisi pri ceni zmotila? Me je presenetila –> 4 eur? Super! Vsekakor poskusim

 13. mojcas mojcas Pravi:

  Tam nekje je…sem šla prav skat račun, pa sem ga očitno že vrgla stran. Bom pa naslednjič spet preverila. Pa napisala točno ceno.

 14. Eva Pravi:

  Ma ne sej kul, ampak sem bila presenečena.

 15. Plujem Plujem Pravi:

  Njami. Zgleda okusno.

 16. mustang Pravi:

  Kritika #3, Blue Dragon je podn kvalitete, vse je totalno umetn. 100 E-jev, neavtentični wasabe / rižev kis (oba aromatizirana), soja sos isto. Me ne bi čudl, če še alge delajo iz kake plastike. Vse tele sestavine se da dobit tut dost boljše čist izi.

 17. Dicky Hardy Pravi:

  Japanci v dotični suši v original recepturi pošpricajo tudi z kitovo spermo. To pa najbrž ni za dobit v vsakem megamarketu?

 18. mweiss Pravi:

  Fuj! Bom kar ostal pri žgancih pa zelju. :)

 19. Žogca Pravi:

  Joj, zapleteno. Jaz obožujem tisti suši z lososom, riž in losos čez, ne teh okroglih zvitih. Ampak priznam, ga grem kar ven jest, ne kompliciram.

 20. V.I.D. Pravi:

  Filane paprike so boljše!!

 21. Tomaž Pravi:

  Nagnusno že za videt.

 22. Jaka Pravi:

  :) jst bi tole jedu, če bi bil tvoj “dec”, ane … drgač bi tud raje filano papriko :) )

  klinc, taki smo deci slovenski, hehe

 23. mojcas mojcas Pravi:

  Moj dec lahko je kar hoče. Okusi so različni.

 24. butec Pravi:

  Ali je tvoj dec vitek oz.podhranjen?Menim,da je žrtev,nekih poskusov !

 25. V.I.D. Pravi:

  Grem stavit, da ne upa povedat po resnici! Če ni imel nobenih pripomb!! se ti je zihr nabasal. Povem iz lastnih izkušenj!!!!

 26. mojcas mojcas Pravi:

  S sušijem sem eksperimentirala, ko sem bila čisto sama samcata doma :)

 27. Jaka Pravi:

  :)

 28. Dicky Hardy Pravi:

  Hehe…ćakaš strica Božička?

 29. mojcas mojcas Pravi:

  hmmm….kaj ga ne vsi? :)

 30. V.I.D. Pravi:

  Čakamo, čakamo božička! Sam unga tapravga, ki zihr ni dubu tazga trebuha s sušijem. A si že kdaj vidla japonskega božička k suši je! Ja skoz mu hlače dol lezejo.

 31. mojcas mojcas Pravi:

  Kumrnega božička pa tut jaz ne maram :D

 32. UrosG Pravi:

  Zgleda zelo originalno, čeprav ne vem ali bi se uspel prepričat spravit tole v usta ;)

 33. salvia Pravi:

  4 evre? mene so v šparu upalili skor za 8 … hvala za tutorial :)

 34. v3nus Pravi:

  Keri bedni komentarji Prvo probajte pa potem komentirajte.Sploh nevem kaj bi bilo tukaj tako ogabnega?? A tatarski biftek,ki je surov vsi jeste,pa pršut?

  Mojca bo vredno poskusot tokrat doma:)

 35. Tibor Pravi:

  Super opis, si mi bila v pomoč. Hvala ;) Tudi sam se bom kmalu spustil v izdelavo sušija. Vem le da ne bom kupil tega paketa ker so sestavine res crap (google). Bom kupil vsako sestavino posebej v trgovinah ter veselo na delo.

 36. papalinćek Pravi:

  tudi moji sušiji so kuharje telebene.neolupljene bočke in po zrežeš na 4 cm jih posoliš ,pokapaš z limono in v pokončnem stanju popečeš v pečici 10 min na180 stopinj.ohladiš .bučkam izrežeš sredino ,poru pa izrineš sredino in pripravljeno je za polnjenje.sredico lahko sesekljaš in jo porabiš v fili z ostalimi sestavinami,karere lahko napolnimo z žličko oli šprico. njam je vsaj tako okusno kot alge….njam

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !